Vlieland Bruidsfotografie-Marleen en Jan

Vlieland is een prachtig eiland en de thuishaven van Marleen en Jan. Daar waar zij wonen, wilden zij ook trouwen. Ik mocht hun fotograaf zijn en wat heb ik genoten, van alles écht van alles!

Water en Vuur op Vlieland

Jan is de havenmeester (water) op dat prachtige eiland. Marleen is behalve goudsmid (vuur) ook gids bij Informatie Centrum de Noordwester op Vlieland en een groot liefhebster van paarden. Hun huwelijk zou niet plaats vinden in het gemeentehuis, maar op een boot.

De dagen voor de huwelijksdag, waren nat en koud met veel wind. De ochtend van het huwelijk hield het op met regenen, maar de wind bleef aanhouden. Tegen de wind in fietste ik om 08.00 uur naar het huis van Marleen en Jan. Marleen was erg nerveus, maar ze wist dat goed voor zich te houden. Jan verbleef bij een vriend die aan de overkant woonde. Voor mij was dat ideaal, want zo kon ik bij allebei de voorbereidingen fotograferen. Opvallend was het trouwboeket, gemaakt door Diana Sepers, dat als een armband door Marleen werd gedragen.

Bruidsfotografie - voorbereiding bruidegom

Bruidsfotografie - voorbereidingen bruid

Het moment dat Jan ‘zijn Marleen’ voor het eerst zag was ontroerend mooi. Ik hou elke keer weer mijn adem in op zo’n moment. Zoals op Vlieland gebruikelijk is, kwam de bode bij het huis om het aanstaande bruidspaar te begroeten. Zij, op hun beurt, gaven hem een glas whisky en een sigaar. De sigaar ging achter de oren en de whisky heeft hij lekker opgedronken. Normaal gesproken loopt het bruidspaar met de bode door het dorp en zo wordt het aanstaande huwelijk aan ieder die dat weten wilt, kenbaar gemaakt. Dit keer werd de ‘lopende aankondiging’ achterwege gelaten, want er moest nog een reportage worden gemaakt voor we aan boord gingen.

Bruidsfotografie - de eerste ontmoetingMarleen en Jan wilden eigenlijk zo min mogelijk poseren en lekker doen waar ze zin in hadden. Het werd daarom een hele gezellige reportage, die door de komst van het paard van Marleen, Myrkur, precies werd zoals zij voor ogen hadden. De eerste stop was de Klaas Douwes Vijver en daarna gingen we het strand bij de Waddenzee op. Later op de dag, na de huwelijksvoltrekking, toen we weer de vaste grond van Vlieland onder onze voeten voelden, kwam er nog een verrassing. Aangezien Myrkur een beetje angstig werd van de trouwjurk, mocht Marleen op Zonja, het paard van een vriendin, rijden en met trouwjurk en al galoppeerde ze langs de vloedlijn en de duinrand…geweldig!!!

Bruidsfotograaf - op weg naar de reportage

Bruidsreportage op het strand

Bruidsreportage op strand Vlieland

 

Hierna werd het tijd om naar de haven te gaan waar de schoener ‘Avontuur’ al op ons lag te wachten. Op dit prachtige schip vond de huwelijksvoltrekking plaats, nog net binnen de grenzen van de gemeente Vlieland. ‘Avontuur’ is het laatst zeilende vrachtschip van Nederland en helaas was dit ook haar laatste vaartocht. Eigenaresse Sybrich van Terwiga had het er duidelijk moeilijk mee. Nadat ze het document met de exacte coördinaten van de huwelijksvoltrekking aan Jan had overhandigd, werden de emoties haar (en vele andere opvarenden) even te veel.

Fotograferen aan boord van een oud vrachtschip vergt veel improvisatie, maar het was wel heel erg leuk en gezellig. Ik heb er een documentaire van gemaakt en dat was precies wat Marleen en Jan wilden, ‘geen gedoe’! Handtekeningen zetten, gewoon op schoot of staand, zoals de getuigen deden. Waar ik ook stond, er stond altijd wel iemand anders, maar het maakte niet uit. Het was zoals het was en dat was goed!

Bruidsfotograaf aan boord van schoener 'Avontuur'

Ceremonie aan boord van 'Avontuur'

Het wisselen van de ringen

Felicitaties na de huwelijksvoltrekking

KarenVoshol-MenJ-1520

Gezelligheid aan boord

Terug aan walHet was een gave ceremonie, veel mensen, veel plezier, improviseren met van alles en nog wat, maar LEUK! Het is de hele dag droog gebleven, hoewel het wel erg koud werd. Jassen werden van alle kanten tevoorschijn gehaald om toch maar warm te blijven. Donkere, bijna zwarte wolken aan de horizon voorspelden niet veel goeds. Later bleek dat het zowel op Texel, als op Terschelling, noodweer was geweest. Marleen en Jan hebben vast een engeltje op hun schouder gehad, want pas ’s avonds laat begon het op Vlieland ook te regenen. Bij aankomst op de wal stond een ‘warme verrassing’ te wachten. Vlielandse kruidenbitter in borrelglaasjes. Hierin waren de vorm van het eiland en de datum van het huwelijk gegraveerd door Marleen.

Nog even terug naar het strand, waar Marleen zich heerlijk heeft kunnen uitleven!

Bruid te paardOp de laatste, uiteraard niet zelf gemaakte, foto kan je zien hoe ik de foto’s van de prachtige schoener heb gemaakt. In de boot van de havenmeester, bestuurd door een collega van Jan, heb ik mij kunnen uitleven. Wat was dat fantastisch!!

Bruidsfotograaf in speedbootTrouwdatum: 24 mei 2013

Met dank aan: Waddenhaven Vlieland voor het mogen gebruiken van de speedboot

Ringen: Ontworpen en gemaakt door Marleen (De Zilverjutter)

Bloemen: Diana Sepers, helaas heeft zij nog geen website, maar ik heb haar adres!

Trouwjurk: Nina’s Bruidsmode Franeker

 

 

 

 

1 comment on “Vlieland Bruidsfotografie-Marleen en Jan”

  1. Erik Wust Beantwoorden

    Schitterende reportage -komt heel goed over op dekstop. Op mobiel weigert programma de check uit te voeren!

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *